Intelligent process automation

Fördelarna med att använda en No Code plattform i stora organisationer

Daniel Sundler • Publicerad 5 September 2024

Utvecklingen går snabbare än någonsin och stora organisationer ställs inför utmaningen att snabbt anpassa sig till marknadsförhållanden som förändras och kundbehov. För att hålla sig konkurrenskraftiga behöver företag kunna utveckla och implementera nya lösningar i en takt som traditionella utvecklingsmetoder ofta inte kan matcha. Här kommer no-code-tekniken in i bilden. På Zitac har vi följt denna utveckling på nära håll och ser hur våra kunder drar nytta av No-code plattformar (som t.ex Decisions), som möjliggör utveckling av applikationer utan att skriva en enda rad kod.

I denna artikel går vi igenom hur no-code lösningar kan vara till fördel för stora organisationer. Vi tittar på hur dessa plattformar inte bara accelererar utvecklingsprocesser utan också ger företag möjlighet att spara resurser, engagera fler medarbetare i skapandet av affärslösningar och snabbt anpassa sig till förändringar. Genom att förstå de specifika fördelarna med no-code kan organisationer bättre utnyttja denna teknologi för att stärka sin konkurrenskraft.

Vad är No-code

No-code är en teknik som gör det möjligt att utveckla programvara och applikationer utan att behöva skriva någon traditionell kod. Istället använder man visuella drag-and-drop-verktyg för att bygga applikationer, vilket kan involvera fler personer utan teknisk bakgrund att skapa digitala lösningar. Detta skiljer sig från traditionell kodning där utvecklare skriver detaljerad kod för varje funktion och process i en applikation. No-code förenklar processen och eliminerar många av de tekniska hinder som annars kan fördröja utvecklingsprojekt. 

Vi kan använda No-code för att skapa en mängd olika applikationer, från enkla interna verktyg till mer komplexa affärssystem. Till exempel kan en marknadsavdelning snabbt skapa en kampanjwebbplats eller ett anpassat CRM-system utan att behöva invänta hjälp från IT-avdelningen. Ett HR-team kan bygga en automatiserad onboarding-process för nyanställda, komplett med arbetsflöden och godkännandeprocesser, helt utan kod. No-code används även för att skapa kundportaler, mobilappar, och automatisera affärsprocesser, vilket gör det till ett kraftfullt verktyg för att snabbt uppfylla specifika affärsbehov. 

No-code teknik hittar du idag i många olika system, ofta som en funktion i ett system som redan är byggt där du enkelt kan dra och släppa boxar. Precis så enkelt kan det även vara i de mer komplexa No-code plattformarna där du ska bygga en helt ny mjukvara från början. Därför blir de mer kraftfullare No-code plattformarna en riktig utmanare till traditionell kodning.

Fördelarna med No-code

Ökad flexibilitet och snabbhet

Vi har sett att en av de mest uppskattade fördelarna med No-code är hur snabbt och flexibelt det går att testa och validera idéer. I större företag ser vi ofta att man vill ha egenutvecklade programvaror som är skräddarsytt för just deras behov. Projekten är ofta långa och utvecklingscykeln tar tid då man är helt beroende av IT-avdelningens utvecklingskompetens. Genom att eliminera behovet av traditionell kodning kan företag förkorta utvecklingscykler och implementera lösningar snabbare. 

Minskat behov av IT-resurser

Som vi redan nämnt så minskar No-code-lösningar organisationens beroende av IT-avdelningen genom att ge andra avdelningar möjligheten att själva utveckla applikationer. Detta frigör IT-resurser för mer komplexa och strategiska projekt, vilket förbättrar den övergripande effektiviteten och responsen i hela organisationen.

När exempelvis HR avdelningen vill ändra i den automatiserade onboardingprocessen för nyanställda så behöver inte denna idé fastna i IT-avdelningens backlog. Istället kan HR själva komma till färdig lösning snabbare med hjälp av en No-code plattform som visualiserar flödet och förenklar.

Ökad involvering av affärsanvändare

No-code möjliggör för icke-tekniska medarbetare att delta aktivt i utvecklingsprocessen. Detta innebär att de som bäst förstår affärsbehoven kan vara med och skapa lösningar som är skräddarsydda efter dessa behov. För många organisationer leder detta till ett närmare samarbete mellan affärs- och IT-avdelningar, något som vi på Zitac ser som en stark drivkraft för digital transformation. I en intervju med en business architect från en av våra kunder framkom det tydligt hur detta fungerar i praktiken.

Med No-code kan våra affärsarkitekter och andra icke-tekniska användare aktivt delta i utvecklingsprojekt, inte bara definiera krav. De kan själva bygga och justera applikationer, samt hantera kunddata och automatiserade flöden i realtid, utan att behöva teknisk expertis eller kodning.

Denna typ av direkt delaktighet ger affärsanvändarna en större känsla av ägandeskap över projekten, samtidigt som organisationen som helhet blir mer flexibel och kapabel att snabbt reagera på förändrade marknadsförhållanden eller kundbehov.

Kostnadsbesparingar

No-code-teknik erbjuder betydande ekonomiska fördelar genom att minska kostnaderna för programvaruutveckling. Eftersom det inte kräver omfattande kodning eller specialiserade utvecklare, kan företag spara pengar på både personal och tid, samtidigt som de får snabbare avkastning på sina investeringar (ROI). Vi har sett exempel där processer som tidigare krävde veckor att implementera nu hanteras på bara några dagar eller timmar.

Skalbarhet och integration

No-code plattformar är inte bara snabba och kostnadseffektiva, utan de är också skalbara och kan enkelt integreras med befintliga system. Detta kan vara särskilt viktigt för stora organisationer med komplexa IT-landskap som kräver att nya lösningar snabbt kan implementeras och skalas upp vid behov. Vill man kika närmare på hur en No-code plattform som Decisions fungerar finns det bra material på vår partnersida

Framtiden för No-code i stora organisationer

Framtiden för No-code ser mycket ljus ut, och vi tror att denna teknik kommer att fortsätta att spela en avgörande roll i hur stora företag utvecklar och implementerar nya lösningar. Vi ser att fler företag överväger att integrera no-code som en central del av organisationens digitala strategi för att möta de växande kraven på snabb anpassning och innovation. Vill du lära dig mer om hur en No-code plattform fungerar så kan ni ladda ner vår onepager om plattformen Decisions, kika in på våra webinar eller ta kontakt med oss direkt i formuläret längst ner för en personlig konsultation.

Följ oss i sociala medier

Inlägg i samma kategori

Digitalisering & Automation

Vad är No-code & Low-code?

Begreppen No-Code och Low-Code dyker upp allt oftare. Vad de egentligen representerar är tyvärr ganska spretigt, och den som söker efter No-Code eller Low-Code behöver veta vad man letar efter och addera mer information till sökbegreppen.

Digitalisering & Automation

Tre anledningar till varför ni ska utveckla i No-Code

Tre anledningar till att ni ska utveckla i en no-code plattform. I denna artikeln beskriver Jens fördelarna med att utveckla i no-code.

Digitalisering & Automation

Vad är hyperautomation?

Att det dyker upp nya buzzwords inom IT-sfären är vi vana vid och ett av de hetaste för tillfället är hyperautomation. Tony ger sin förklaring till vad hyperautomation är.