ARTIKEL Digitalisering & Automation

Tre anledningar till varför ni
ska utveckla med No-code

 

Kanske bra att börja med att definiera vad är en No-Code plattform. Traditionellt utvecklar man applikationer i olika utvecklingsspråk med hjälp av dedikerade utvecklare. Dessa kan just sitt ”språk” och varje kod är unik. Rätt gjort får man en effektiv väl underhållen, dokumenterad och testad kod. Speciellt om man har stora utvecklingsteam. Man behöver även en hel del infrastruktur, databaser, gränssnitt m.m för att det ska fungera.

Med No-Code utvecklar du istället system med hjälp av ett grafiskt utvecklingsverktyg, byggt på ett sätt som gör att koden presenteras grafiskt som en logisk process och regler.  Det är läsbart för vem som helst med grundläggande kunskaper.  Och allt ingår i verktyget inkl databaser och gränssnitt.

1. No code passar bolag som inte har massor av egna utvecklare

Att utveckla nya applikationer med hjälp av dedikerade utvecklare är fantastiskt flexibelt, ingenting är omöjligt. Är man ett rent mjukvarubolag med massor av utvecklingsresurser och man kanske lever av att utveckla sina egna system så är det kanske rätt väg att gå.

För alla oss andra företag är No-Code ett bra, eller som jag ser det nästan det enda alternativet.  Verksamheten – du och jag, kan själva förstå vad som byggts och hur det fungerar. Det är självdokumenterande, det är enkelt att buggtesta och kräver inte en omfattande infrastruktur. Det gör att vi snabbt och enkelt kan anpassa systemet till verksamheten.

2. Det går snabbt

Att utveckla i traditionella utvecklingsspråk eller verktyg utgår från en kommando prompt och ett vitt papper (nåja, en svart skärm iallafall). Alla steg och avvikelser måste kodas, varje ruta i ett gränssnitt definieras. Det tar tid.

I ett No-Code verktyg finns det mängder av färdiga funktioner som kan knytas samman för att skapa den funktion man önskar – enkelt. När man byggt ett flöde kan man enkelt kopiera och återanvända det som byggts. Att skapa gränssnitt och formulär gör vi i ett dra och släpp gränssnitt. Och Tester gör man i ett grafiskt testverktyg.

3. Det blir ett levande system

Med traditionell utveckling fastnar man ofta i version 1.1. Sedan slutar den som verkligen kan koden och allt blir så mycket svårare. I bästa fall är det dokumenterat, men oftast inte komplett och det är svårt för en annan utvecklare att ta vid. Och när något nytt ska utvecklas försvinner förvaltarkompetensen.

Med No-Code kan beställare med grundläggande kunskaper förstå vad som byggts och hur det fungerar. Och det blir relativt enkelt att själva ändra och anpassa systemet. Är det enkelt, då gör ni det. Och systemet dokumenterar sig själv och processerna är enkla att förstå.