Artikel IT-infrastruktur

Konsekvenser av att inte uppgradera från Windows server 2012 R2

 

Windows Server 2012 R2 är ett viktigt verktyg för många organisationer som är beroende av en stabil och säker IT-infrastruktur. I samband med den närmande utgången av supporten för detta operativsystem den 10 oktober 2023 är det viktigt att överväga de potentiella konsekvenserna av att inte uppgradera till en mer aktuell version. 

 

Att fortsätta använda Windows Server 2012 R2 efter den 10 Oktober då supporten upphör innebär en rad potentiella risker. Artikeln beskriver några av vad vi ser som de mest allvarliga konsekvenserna.

Säkerhetsrisker

Vi ser säkerhetsriskerna som den viktigaste anledningen till att uppgradera från Windows Server 2012 R2. När Microsoft inte längre tillhandahåller säkerhetsuppdateringar, betyder det att din IT-infrastruktur inte längre är skyddad mot nya och befintliga och inte åtgärdade (patchade) sårbarheter. Dessa sårbarheter kan bli mål för cyberattacker riktade mot att få tillgång till data och dina system.

Många organisationer använder fortfarande Windows Server 2012 R2 som en del av sin serverinfrastruktur. När en framtida sårbarhet upptäcks i Windows Server 2012 R2, kommer Microsoft inte att tillhandahålla en lösning eller säkerhetsuppdatering för att rätta till den efter 10 Oktober 2023 . Risken för en säkerhetsincident och i sin tur dataförlust gäller heller inte bara i Windows Server 2012 R2,  det kan även påverka alla anslutna enheter och system, inklusive databaser, nätverk, program och andra kritiska komponenter.

Compliance

Compliance är en annan viktig anledning till att uppgradera från Windows Server 2012 R2. I många branscher och för att leva upp till standards krävs det att organisationer använder den senaste och mest säkra tekniken för att skydda viktig information och data.

Programkompatibilitet

Programkompatibilitet är också en viktig anledning till att uppgradera från Windows Server 2012 R2. Många program och tjänster som används idag är utvecklade för att fungera med den senaste tekniken och operativsystemet. Genom att fortsätta använda Windows Server 2012 R2 efter dess supportdatum, är risken stor att stöta på kompatibilitetsproblem med program och tjänster som behövs för att driva verksamheten. Konsekvensen kan leda till bristande produktivitet, ineffektivitet och oförutsedda utmaningar.

Teknisk support

Microsoft tillhandahåller endast teknisk support för den senaste versionen av sitt operativsystem – Efter att supporten för Windows Server 2012 R2 upphör, kommer du inte längre att ha tillgång till teknisk support från Microsoft för att lösa problem och frågor som uppstår med detta operativsystem.

Detta kan leda till utmaningar och dröjsmål vid lösning av problem och frågor, samt öka risken för säkerhetshål och andra säkerhetsrelaterade utmaningar som inte kan lösas på ett tillfredsställande sätt.

Att tänka på är att efter teknisk support upphör finns säkerhetsuppdateringar och buggfixar inte längre tillgängliga, vilket gör operativsystemet mer mottagligt för attacker och säkerhetsproblem.

Uppgradera innan Oktober 2023 

  • Uppgradering från Windows Server 2012 R2 till en mer aktuell version av operativsystemet är viktigt för att:
  •  Säkerställa att din IT-infrastruktur är säker 
  •  Undvika compliance-relaterade utmaningar och säkerställa att din organisation uppfyller branschkrav 
  •  Undvika programkompatibilitetsproblem och för att säkerställa att du har tillgång till de verktyg och tjänster du behöver för att driva verksamheten 
  •  Undvika tekniska utmaningar och säkerställa att du har tillgång till teknisk support och säkerhetsuppdateringar 

Vad uppgraderar man till?

Ja, som ni kan läsa er till finns det starka rekommendationer om att uppgradera från Windows server 2012 R2. Men vad är det man då uppgraderar till? Det är rekommenderat att uppgradera till den senaste versionen av Windows Server, som är Windows Server 2022 eller Windows Server 2019. Windows Server 2022 bjuder på en mängd nya funktioner, varav de flesta har med säkerhet att göra.

Användare av Windows Server 2022 kan räkna med upp till 10 års support och ett mindre kliv för framtida uppgraderingar till de helt nya versioner av Windows Server som kommer lanseras med 2-3 års mellanrum framöver.

De senare versionerna av Windows Server har också nya funktioner och förbättringar, såsom förbättrad hantering av molnbaserade arbetsbelastningar, förbättrad säkerhet och kryptering, och stöd för den senaste tekniken.

Så för att säkerställa att du har tillgång till den bästa prestandan, säkerheten och tekniska stödet för din IT-infrastruktur, är det viktigt att uppgradera från Windows Server 2012 R2 till en mer aktuell version av operativsystemet.

Vi på Zitac hjälper dig gärna i dessa frågor. Ta kontakt med oss så berättar vi mer!

Kontakta Zitac