Hyperautomation

Att det dyker upp nya buzzwords inom IT-sfären är vi vana vid och ett av de hetaste för tillfället är hyperautomation. Vad är nu detta då? Enkelt förklarat så är idén att allt som kan automatiseras inom en organisation ska automatiseras. Denna trend drivs på genom att i princip alla organisationer har mängder med föråldrade affärsprocesser som till stora delar ofta är manuella, dyra att underhålla och skapar diverse utmaningar för organisationen.

IT-landskap under förändring

Många organisationer har ett komplext IT-landskap som växt fram under lång tid och innehåller oftast en blandning av ”on-premise”-, hybrid- och moln-lösningar med varierande automationsgrad på tillhörande affärsprocesser. För att snabba på digitaliserings- och automationstakten väljer många organisationer att införa till exempel en RPA-plattform (Robotic Process Automation) för att addera fler hästkrafter till bland annat befintliga manuella excel-processer. Det är inget fel med det, men risken är att man cementerar gamla och ineffektiva processer genom att ”bara” använda RPA. Genom att lyfta blicken, koppla ihop olika teknologier/system och utnyttja organisationens data kan intelligenta automationer skapas som verkligen ger värde för organisationen över tid.

Vad är då skillnaden mellan automation och hyperautomation?

Vi visar med ett exempel. Du har tidigare haft en manuell process för att hålla koll på dina datorer och när de ska bytas ut. Den har gått ut på att du en gång i månaden tittat i en excel-fil som innehåller information om datorerna, som till exempel primär användare och leasing-period. Om det gått en viss tid, till exempel 3 år ska datorn bytas ut och du har satt i gång utbytesprocessen baserat på datan i excel-filen.

Nu har du investerat i ett CMDB-system (Configuration Management Database) som ska underlätta denna hantering och du har i samband med införandet kopplat en enkel automation där du en gång i månaden får ett e-postmeddelande från systemet med aktuella datorer att byta ut. Det underlättar givetvis för dig men du har bara skrapat på ytan till ”automationspotentialen”.

Tänk om du istället hade haft en automation som med givet intervall hämtade ut alla datorer som ska bytas ut och automatiskt startar utbytesprocessen för varje dator? Men… då måste ju jag automatisera utbytesprocessen? Precis! Nu börjar du förstå idén med hyperautomation.

Vill du automatisera dina processer?

Zitac har lång erfarenhet av att hjälpa kunder med att automatisera komplexa affärsprocesser med hjälp av digitaliserings- och automationsplattformar som DecisionsZervicepoint och Onify. Vi berättar gärna mer och vi lovar att vi kan komma med tips på hur din verksamhet kan automatiseras.

Ebba Isacsson

IT Management & Automation

Kundcase

Läs mer om hur Zitac har hjälpt andra kunder med support

Vill du arbeta med en IT-partner i framkant?
Kontakta oss.

Skriv i dina uppgifter så kontaktar vi dig.