Svenska verksamheter utsetts för cyberangrepp

Senaste tiden har det rapporterats flera fall där kommuner och verksamheter har drabbats av cybersäkerhetsincidenter. Zitac vill påminna alla om att se över sin it-miljö för att öka skyddet mot skadliga cyberangrepp.

Det är svårt att skydda sig helt från cyberangrepp men det finns ett antal säkerhetsåtgärder varje verksamhet bör vidta för att öka skyddet:

Säkerställ användarens identitet med multifaktorautentisering

Implementera multifaktorautentisering (även kallad tvåfaktorsautentisering), som är ett smart och effektivt sätt att skydda sig mot intrång. Multifaktorautentisering ger användaren ett extra lager av säkerhet och identifikationsmöjligheter. Utgångspunkten är att användaren utöver sitt lösenord behöver identifiera sig med ytterligare en källa

Utbildning av medarbetare

Medarbetare behöver ständigt påminnas, uppdateras och utbildas. De är, oturligt nog, verksamhetens svaga länk och en stor säkerhetsfråga för alla organisationer. Det kan räcka med så lite som att en medarbetare trycker på en elak länk för hela att organisationen skall drabbas av cyberangrepp. Lyckas man med att kontinuerligt ha en välutbildad skara medarbetare har man kommit långt.

Säkra upp och lagra data på flera ställen

Ni kanske minns 3-2-1-regeln. Tre kopior av datat. Två olika mediatyper och en backup som lagras off-site. Detta förhindrar ej cyberangreppet att ske men det är en väl investerad försäkring när skadan har skett. 

Vi på Zitac hjälper er gärna att se över er it-miljö och rusta upp för eventuella cyberhot. Boka kostnadsfri rådgivning här!


Fler bra länkar om IT-säkerhet

MSB rapport - Cybersäkerhet i Sverige

Cybersäkerhetsincidenter drabbar svenska verksamheter - se över era it-miljöer

 

E-BOK: IT-chefens guide till ökad cybersäkerhet

Cyberhoten blir fler och fler, dessutom mer sofistikerade. Det senaste året har hela 80% av svenska bolag drabbats. Men hur går man tillväga för att identifiera hot och skydda verksamheten? Läs vår E-bok om de vanligaste säkerhetsriskerna och hur man undviker dem.

IT-säkerhet

Sedan starten 2003 har IT Säkerhet varit en stor del av vårt totala erbjudande på Zitac. Sprunget ur ett genuint intresse för cybersäkerhet, omvärldens trender och förändringar i det digitala landskapet i kombination med teknikens möjligheter, kan vi idag stolt erbjuda spjutspets-kompetens från några av Sveriges vassaste säkerhetsexperter.