Sex konkreta tips för att öka din cybersäkerhet

Cybersäkerhet handlar om att skydda din verksamhet och personlig information mot angrepp och brott som riktar sig mot din dator eller annan enhet. Som individ bär man ett stort ansvar för att skydda sin arbetsplats mot cyberhot. Genom att tänka på vissa beteenden man gör online kan man snabbt öka cybersäkerheten för sin verksamhet. Här är några tips för cybersäkerhet att ta med sig in i sin arbetsdag:

  1. Använd starka och unika lösenord för alla dina konton. Undvik att använda samma lösenord för flera konton och försök att inkludera specialtecken, siffror och stora och små bokstäver i dina lösenord.
  2. Aktivera tvåfaktorsautentisering för dina konton om det är möjligt. Detta innebär att du behöver både ditt lösenord och en annan form av verifiering, till exempel en säkerhetskod som skickas till din mobiltelefon, för att logga in på ditt konto.
  3. Var försiktig med vad du klickar på och laddar ner. Klicka inte på misstänkta länkar eller ladda inte ner filer från okända källor.
  4. Installera en säkerhetsmjukvara på din dator och håll den uppdaterad. En säkerhetsmjukvara hjälper till att skydda din dator mot malware och annan skadlig programvara.
  5. Var försiktig med vilken information du delar online. Tänk på att inte dela personlig information som ditt fullständiga namn, adress eller födelsedatum på okända webbplatser.
  6. Använd en säker anslutning när du är online. Se till att du använder en säker anslutning, som HTTPS, när du handlar online eller loggar in på känsliga konton.

Följ dessa tips för att öka din cybersäkerhet och skydda dig mot olika typer av online-hot.


Fler bra länkar om IT-säkerhet

MSB rapport - Cybersäkerhet i Sverige

Cybersäkerhetsincidenter drabbar svenska verksamheter - se över era it-miljöer

Microsoft 365 Secure Score webinar

Zitac bjuder in till  live diskussion kring hur man kan mäta, följa upp och kontinuerligt förbättra sin IT säkerhet i verksamheten.

E-BOK: IT-chefens guide till ökad cybersäkerhet

Cyberhoten blir fler och fler, dessutom mer sofistikerade. Det senaste året har hela 80% av svenska bolag drabbats. Men hur går man tillväga för att identifiera hot och skydda verksamheten? Läs vår E-bok om de vanligaste säkerhetsriskerna och hur man undviker dem.