Zitac levererar säkra lösningar för Arlanda Express

Mitt bland ruset av pendlare i centrala Stockholm hittar vi Arlanda Express. Företaget som ger möjligheten för resenärer att ta sig från centrala Stockholm ut till Arlanda flygplats på mindre än 20 minuter. Verksamheten ställer höga krav på deras IT nätverk för att hålla driftledningscentral och kontor uppkopplade. I det här kundcaset berättar vi hur Zitac har byggt ett robust nätverk med fokus på säkerhet för Arlanda Express.


 

IT-nätverk uppdateras och byts ut

Arlanda express har ett nätverk som spänner sig från deras central ute på Arlanda, via ett antal plattformar till deras huvudkontor och sedan rundar deras datacenter. Det blir som en ring mellan tre punkter: Arlanda, huvudkontor, datacenter.

Zitac blev anlitade först för att bygga om denna ring. Scoopet ändrades drastiskt efter ett antal besök då man insåg att det var högre prioriterat bygga ett robust starkt nätverk i deras nya lokaler där de även har en av två driftledningscentraler.

Vi hade ett stort behov av att göra ett omtag gällande vårt nätverk på Arlanda Express. Vi blev rekommenderade att anlita Zitac för detta arbete då de fick fina referenser av andra kunder.

Hanna Larsson, CIO, Arlanda Express

Arlanda Express flyttade in i nya lokaler under pandemin och här handlade det om att sätta en ny arkitektur för att implementera ett säkert nätverk från scratch.

Lösning

En enklare lösning när man flyttar in till nya lokaler är att även flytta med sin nätverksstruktur. Dock finns det flera anledningar till att sätta en ny arkitektur och uppdatera sitt nätverk. Framförallt föråldras hårdvaran. Det kan finnas serviceavtal som går ut eller livslängden tar slut. Man vill byta ut dem innan dem går sönder en efter en.

En annan anledning är att idag bygger vi nätverk med ett stort fokus på säkerhet och har man ett nätverk där allt är uppkopplat skapar det en sårbarhet som kan påverka driften i verksamheten. För Arlanda Express var så fallet att både skrivare, datorer, kortterminaler och andra enheter satt på samma nätverk.

Vi valde här att leverera Fortinets hårdvara och licens. Genom Zitacs expert partner på Fortinet och konsulternas höga certifieringsnivå skapar det en trygghet samt förväntan på goda och säkra resultat.

Resultat

Vi tog fram en ny segmenteringsplan som grund för när vi byggde nätverket. Därefter en redundant nätverkslösning framförallt för Arlanda Express trådade nätverk. Då dem även har en driftledningscentral i de nya kontorslokalerna ställer det höga krav på nätverket. Vi fokuserade på att den trådade anslutningen skall vara väldigt robust med dubbla switchar hela vägen. På driftledningscentralen skall tåg kunna följas och övervakas dygnet runt så det är verksamhetskritiskt att centralen är i drift. Här fick Zitac visa sin kompetens för arkitektur och implementation av säkra lösningar.

Samarbetet med Zitac har infriat våra förväntningar mer än väl - personligt, professionellt och kvalitet är nyckelord för mig när jag tänker på projektet som vi drev tillsammans!

Hanna Larsson, CIO, Arlanda Express

Varför Zitac?

Så varför bestämde sig Hanna och hennes team att anlita Zitac från första början? Det fanns tre huvudsakliga anledningar:

  • Spetskompetens inom säkra nätverk - Säkerhet har varit en central en del av Zitacs erbjudande sedan starten 2003. Inom Zitacs team Secure Network arbetar några av Sveriges vassaste nätverksspecialister med höga certifieringar. Läs mer
  • Expert partner på Fortinet - Zitac blev vald till NSE partner of the year 2022 av Fortinet vilket ger otroliga möjligheter att erbjuda kund produkter med hög kvalité. Läs mer 
  • Goda referenser -  Genom åren har Zitac levererat nätverk till många välkända varumärken. Zitacs engagemang har resulterat i långa relationer till våra kunder, vi utvecklas med dem och arbetar aktivt med kompetensöverföring till och mellan kunder. Läs om fler kundberättelser

Kontaktperson

Peter Andersson

Key Account Manager - IT Security