Vi lär känna Samir Motin

Samir utgår från vårt kontor i Örebro och ingår i teamet Secure Cloud som Infrastruktur specialist. Secure Clouds uppdrag är att se till att kundens IT infrastruktur fungerar på ett säkert och effektivt sätt. Med alla dagens cyberhot har Samir och hans kollegor ett stort ansvar att se till att kunden kan förlita sig på deras system.

Hur kom du in i IT-branschen och vad gör du på Zitac?
Jag kom naturligt in i IT-branschen då jag började med datorer och tv-spel i tidig ålder.

Min roll på Zitac idag är Infrastructure specialist inom Secure Cloud, fokus på bland annat VMware samt Azure/Office 365. Ser över kunders säkerhet i cloud, patchar servrar och ser till att miljöerna är stabila för produktionsmiljöer. Sätter upp nya servrar åt kunder och internt. Just nu sitter jag i ett projekt där vi utvärderar Azure Virtual Desktop som vi ser som ersättare till bl.a Citrix. 

Vad innebär säker IT-infrastruktur och varför är det så viktigt för företag idag? 
Säker infrastruktur innebär att företagskritiska system ska kunna fungera så att företagen kan lita på att deras IT-miljö fungerar och är säker från intrång från dag till dag. Därför är det viktigt att ta höjd för externa hot, tillräcklig prestanda samt redundans och såklart också fungerande backuper vid händelse av att något inträffar. Företagen idag förlitar sig mer på att infrastrukturen fungerar då alla deras system på något sätt drivs via IT. Skulle något i infrastrukturen sluta fungera eller upplevas segt/långsamt, så blir det ett hårt slag mot företaget.

Hur har säker IT-infrastruktur förändrats över tid och vart ser du att det är påväg? 
Säker IT infrastruktur har förändrats mot att kunna blockera mertalet av externa hot, MFA på olika vis, öka redundans av brandväggar, backuper kan ordnas på flera sätt så som immutable storage.  Jag tror att vi fortsatt kommer att se modellen "pay as you go", man betalar bara för det man använder så som Microsoft bland annat idag redan erbjuder.

Hur är Zitac som arbetsplats?
Trevliga kollegor, öppen dialog med chefer och det känns som att fokus ligger på att medarbetaren ska må bra och fungera så bra som möjligt i sin roll. Här finns det många kompetenta medarbetare som kan och vill utvecklas tillsammans.

Vilka råd vill du ge till någon som skulle vilja jobba på Zitac?
Våga fråga och se möjligheter. Har du kompetens inom något område, så framför det. Vill du få kompetens så känns det som att du ges möjligheter till det.


Vill du bli Samirs kollega? Vi söker fler kollegor, skicka gärna ditt CV. Se alla Lediga tjänster på Zitac.