ARTIKEL NÄTVERK

Hur man bäst sätter upp sina accesspunkter till Wifi

Många undrar idag hur man bäst sätter upp sina accesspunkter (wifi förstärkare) för att det ska fungera på bästa sätt.

En allt för vanlig uppfattning om hur wifi fungerar är att om man har bra täckning (många staplar på mätaren) så har man automatiskt supersnabbt, superstabilt och superbra trådlöst nätverk. Man tror också att man löser alla problem genom att lägga till fler accesspunkter i lösningen, för, ju fler desto bättre?

Sorry, men så är inte fallet och här kommer ett par punkter som man behöver tänka på när du bygger ditt trådlösa nät och sätter upp din wifi förstärkare:

1. Identifiera kraven för ditt Wifi

Identifiera vilka enheter som vi designar vårt Wifi för. Ta också reda på var vi ska tillhandahålla trådlöst nätverk. Ett bra trådlöst nätverk finns bara där vi vill ha det, både ur ett prestandaperspektiv men också ur ett säkerhetsperspektiv.

2. Simulera och validera

Använd ett specialverktyg för att simulera var accesspunkterna ska sitta. Mät väggarnas dämpning, använd datan för att få till en bra simulering och uppfyll de krav som tidigare har identifierats. När simuleringen är klar, kan du validera din design genom att ta med en accesspunkt och placera den på de ställen som de sitter i din simulering. Mät sedan och verifiera att den simulerade datan stämmer överens med den du precis samlat in. Detta kan vara extra viktigt ifall miljön har varit svår att mäta upp eller har förutsättningar som gör det svårt att simulera med ett exakt resultat.

Tänk på att innan du börjar simulera, välj vilken sorts accesspunkt som kommer att användas i miljön, då alla accesspunkter har olika spridningsmönster för sin trådlösa täckning.

3. Implementera dina accesspunkter

Bygg upp det trådlösa nätverk med accesspunkter som du har designat i ditt simuleringsverktyg och ställ in det med de värden som behövs för att matcha simuleringen.

4. Verifiera dina accesspunkter och Wifi

När dina accesspunkter är monterade i taket och blinkar fint, visar att dom har kontakt med sin controller och är redo att serva klienter med sina tjänster, hur vet vi att det faktiskt blev som vi har planerat i vår simulering? Vi gör en kontrollmätning (accesspunkt test) av den trådlösa miljön för att verifiera att de krav som vi satte från början innan vi simulerade vår lösning faktiskt blev implementerade när nätet är monterat.

Har du grannar? Mät alla kanaler under verifieringen.  Är du helt ensam i din fastighet och allt Wifi är ditt, stäng av de kanaler som inte används för att få ett noggrannare resultat.

Avslutningsvis,

  • Var noga, och verifiera, du kommer spara in tiden i felsökning sedan.
  • Följ leverantörens rekommendationer
  • Följ andras exempel
  • Gör om dina accesspunkt tester emellanåt
  • Använd din egen kunskap (eller våran) och anpassa dina lösningar

Glöm inte bort att best practices enbart är rekommendationer och inte några hårda regler som man inte kan bryta. Om din egen lösning A  fungerar, använd den!

Kontakta Zitacs ECSE licenserade tekniker för att få hjälp med din Wifi-design och dina accesspunkter

Vill du få hjälp med att fixa ditt Wifi och dina accesspunkter? Zitac har omfattande erfarenhet av WiFi-design och våra tekniker är Ekahau certifierade vilket skapar en trygghet i att vi kan leverera det vi lovar med kvalité.
Läs mer om våra Wifi tjänster